Екскурзије

Category: Uncategorised Last Updated on Tuesday, 31 January 2017 Published on Monday, 23 February 2015 Written by Super User

 

ИЗВЕШТАЈ СА ЕКСКУРЗИЈЕ: Мађарска, Словачка, Чешка, Аустрија 2016. године од 26.9.2016. до 1.10.2016. године

 

Итинерер: Чачак – Будимпешта – Братислава – Праг – Беч – Чачак

 

Превоз: аутобусом СП ,,Ласта” ад Београд – огранак Чачак – сектор туризам

 

Организација: Ласта травел турисм – огранак Чачак

 

Трајање екскурзије: шест дана, пет ноћи од 26.9. до 1.10.2016. године

 

 

   Први дан 26.9.2016. године: Чачак – Будимпешта

 

   Група коју је чинило 69 ученика кренула је у четири сата из Чачка у Будимпешту. Са ученицима су били: стручни вођа пута, директор школе Драган Ковачевић, разредне старешине: Соња Мандић, Душица Боровић, Слађана Шоботовић и Борислав Самочета, туристички радник и организатор екскурзије Споменка Поповић, пратилац групе Љиљана Бабић и доктор Слободан Видојевић, начелник хитне помоћи у Чачку.

 

Група је путовала преко Београда, Новог Сада, Суботице, до граничног прелаза Хоргош, а онда преко територије Мађарске, до Будимпеште. Сигла је око тринаест часова у Будимпешу. Уз локалног водича уследило је панорамско разгледање града: Агаши булевара у коме је Амбасада Србије, Сећањи купатила, градског парка са замком Хуњадија, Музеја лепих уметности, Музеја примењених уметности, Ваци улице, Опере, катедрале Светог Матијаша, Ланчаног моста, Парламента, Цитаделе, Будима и Гелерт брда, Гелертовог споменика, то јест Споменика Слободе. Организовано је и панорамско разгледање града и целе Пештанске стране, која је у равници и која има лепе булеваре и радње. У подножју брда Будима, на Пештанској страни налази се КИЛОМЕТАРСКА НУЛА –полазишна тачка од Будимпеште у свим правцима. Група је обишла Трг хероја, скулптуру  Анонимуса. Онда је уследио одлазак у хотел Зугло са три звездице, у коме је после смештаја органитзована вечера. После малог предаха организована је ноћна вожња бродом по Дунаву у трајању сат времена и панорамско разгледање града. Група се после тога вратила у хотел и ноћила.

 

   Други дан 27.9.2016. године: Будимпешта – Братислава – Праг

 

   После доручка, начин услуживања је био шведски сто, група је напустила хотел. Путовање је настављено преко Словачке, Ђера, Братиславе и Брна у Чешку тј. у Праг. Задржавање је било предвиђено у главном граду Словачке, у Братислави. Уз пратњу локалног водича, кренуло се на панорамско разгледање брда Славин и Тврђаве, јеврејског кварта, палате Грашалковић. Група је обишла стари центар града: катедралу Светог Мартина, Народно позориште, главни градски трг, Роландову фонтану, Градску већницу, Хвездослове намести. После двосатне паузе група је наставила путовање даље према Прагу у Републику Чешку.

 

Када је група допутовала у Праг започела је панорамско разгледање: Вацлавских намести са спомеником Светог Вацлава, Старометских намести, Староградског трга, Тунове цркве, споменика Јану Хусу, Градске куће са чувеним Астрономским сатом – ORLOJ, Старе жидовске градске куће, Старонове синагоге и осталог. Уследила је вишесатна пауза и индивидуално разгледање Прага, као и куповина или одмор у прелепим ресторанима ,,Златног града”. Онда је уследио одлазак у хотел Олимпик са три звездице, вечера и ноћење.

 

   Трећи дан 28.9.2016. године: Праг

 

   После доручка у пратњи локалног водича група је кренула на панорамско разгледање града као и обилазак самог језгра града: Прашког дворца на Храдчанима, Стадиона Страхов, Самостана Страхов, Краљевског дворца - палате, Катедрале Светог Вита са капелом Светог Венцеслава и гробницама чешких краљева, у коју је група имала прилику да уђе, Старе краљевске палате, катедрале Светог Ђорђа, Златне улице где се на броју 22 налазила кућа Франца Кафке.  Уз пратњу локалне водичкиње шетња се наставила кроз Малостранске намести, Старометске намести. Група је имала прилику да види необичну фонтану, контроверзног уметника Давида Чернија, на географској кари Чешке на којој статуе уринирају, једна по Прагу, друга по Брну. Преко реке Влтаве, Карловим мостом у чијој близини се налази библиотека са 50.000 књига, па поред старе куле на мосту, поред споменика Карла IV, група је дошла до трга са чувеним Астрономским сатом ORLOJ.  Група је обишла и Јеврејску четврт, Вацлавске намести и Национални музеј. Онда је имала слободно време за разгледање града, после чега је  уследио повратак у хотел и  вечера. Вече је завршено у дискотеци која се налазила недалеко од хотела око један сат, после чега се група вратила у хотел на спавање.

 

   Четврти дан 29.9.2016. године: Праг - Беч

 

   После доручка група је кренула у Беч. На уласку у град чекала је водичкиња која је у току панорамског разгледања града причала историјске и друге податке о граду, о арихектури града о: Стефандому, Фигарохаусу, Кунстхисторичес музеју, Натуристоричес музеју, Рашаусу, Бургтеатру, Опери, Карлс плацу, Карискицхе. Видео се Пратер, Ринг, Кертнер, Моцартов, Штраусов као и Гетеов споменик.  Водичкиња је помињала имена многих наших великана: Доситеја Обрадовића, Вука Караџића, Паје Јовановића и многих других који су живели и стварали у Бечу. Група је обишла кућу Хундервасер, веома ексцентричног уметника Стоводе.  Група је видела и најскупљи хотел Империјал у строгом центру града где преноћиште са доручком кошта од 600 до 6.000 евра, као и хотел Сахер, познат по чувеној сахер торти. Одатле је група аутобусом кренула у обилазак дворца Белведере где је видела сав раскош и лепоту ондашњих великана као што је био Еуген Савојски. На крају дана група је отишла у хотел са три звездице, који је удаљен од центра због мира и тишине, а у који се стиже за непуних сат времена. Уследила је вечера, па смештај у собе и на крају спавање.

 

   Пети дан 30.9.2016. године: Беч

 

   После доручка група је кренула у градско језгро Беча са туристичким водичем. Видела је Трг Марије Терезије, Хофбург, Парламент, Албертину,  Катедралу Св. Стефана. Група је посетила Природњачки музеј и Музеј лепих уметности, после чега је имала времена за индивидуално разгледање града и шетњу улицом Марија Хилфер Штрасе.

 

Шопинг у Бечу је за многе прави догађај. Бројни елегантни бутици, монденске робне куће и мале специјализоване продавнице маме на куповину и разгледање. У центру и око центра су радње са мешовитом робом, као и локали и кафеи за опоравак после вишесатне шетње и шопинга.

 

Када се група вратила у хотел после вечере уследило је спавање.

 

   Шести дан 1.10.2016. године: Беч - Чачак

 

   После доручка група је напустила хотел и кренула у дворац Шенбрун у пратњи туристичког водича. Видела је Нептунову фонтану и Глоријету на вру брдовитог имања, као и прекрасне вртове. Са великом пажњом је разгледала и екстеријер и ентеријер дворца. Онда се група упутила у језгро града Беча и имала неколико сати слободног времена за индивидуално разгледање града, као и куповину. Око осамнаест часова група је кренула из Беча у посету тржног центра Парндорфа, који се налази неколико десетина километара даље, а где се роба познатих светских брендова може купити и до 70 посто јефтиније. Међу туристима и Бечлијама омиљен је и Оутлет-центар.

 

После тога, група се упутила кроз Аустрију, преко Мађарске до Чачка у који је стигла око шест часова у недељу ујутру.

 

Ово путовање је било дугачко 2.600 километара кроз четири европске државе и више различитих градова и трајало је пет вечери и шест дана.

 

Успешно је завршено. План и програм путовања je успешно остварен.

 

Ученици су највеће незадовољство испољавали због хране, али су оброци били  стандардни (континентални) за хотеле са три звездице. За доручак, као начин услуживања у сва три хотела, био је шведски сто, а вечере су биле комплетне, континенталне (супа, кувано јело, месо, салата, колач, воће). На смештај, и много тога другог се нису жалили.

 

Осим занемарљивих здравствених проблема ученика (кијавице, болова у грлу, главобоље, жуљева, проблема са варењем и томе сличних проблема) који спадају у неизбежни део дугих путовања, неспавања и исцрпљености, као и умора, није било других интервенција, што је уједно и најважније.

 

Каснило се два пута по сат времена приликом поласка од једне одреднице до друге, први пут при поласку из Прага у Беч, а други пут при поласку са Ринга у Бечу, до хотела, који је био ван центра града. Кашњење није изазвало никакве веће проблеме, нити казне возача због дужег задржавања аутобуса.

 

На основу одређених података који су добијени на часу одељењског старешине, родитељског састанка и средњих оцена изведених након анкетирања ученика који су били на екскурзији добијена је коначна оцена квалитета реализованог програма путовања:

 

1.      КВАЛИТЕТ РЕАЛИЗОВАНОГ ПРОГРАМА ПУТОВАЊА:   4,25

2.      КВАЛИТЕТ ПРЕВОЗА:           3,03

3.      КВАЛИТЕТ СМЕШТАЈА:     3,87

4.      КВАЛИТЕТ ИСХРАНЕ           2,78

5.     КВАЛИТЕТ ОРГАНИЗОВАНИХ АКТИВНОСТИ (ЗАБАВНЕ АКТИВНОСТИ, ИЗЛЕТИ)                                      4,27

6.      ВОДИЧ - ПРАТИЛАЦ ГРУПЕ: 4,23

7.      МЕДИЦИНСКЕ УСЛУГЕ:       4,60

8.     ВАША КОНАЧНА ОЦЕНА ПУТОВАЊА – ПРЕДЛОЗИ И СУГЕСТИЈЕ:                              27,03 

 

СРЕДЊА ОЦЕНА КВАЛИТЕТА РЕАЛИЗОВАНОГ ПРОГРАМА ПУТОВАЊА ЈЕ 3,86.

 

Сви су задовољни и срећни због још једног лепог искуства и знања које се стекло, онако необавезно и неформално, а трајно, за разлику од оног сувопарног учења у школи. Јер, свака присутност, искуство, визуелно учење и жива реч су много дуготрајнији од исписаних редова неке књиге и људске маште.

 

                                                                                                подносилац извештаја:

 

                                                                                         Љиљана Бабић, пратилац групе

 

Hits: 3666