Кулинарски техничар

Category: Uncategorised Last Updated on Sunday, 01 March 2015 Published on Monday, 23 February 2015 Written by Super User

Током школовања акценат  је на стручним предметима чије је савладавање неопходно за рад у кухињи па тако ученици током све четири године изучавају наставни предмет Куварство са практичном наставом.

Школовање је четворогодишње и по завршеној четвротој години и положеној стручној матури ученици стичу звање кулинарског техничара. 

Полагање матуре је организовано тако да ученици полажу матурски испит из Српског језика и књижевности и Куварства са практичном наставом као обавезних предмета и једног изборног предмета (према Правилнику о полагањи матурског испита). По положеној матури, ученици могу наставити своје образовање на факултетима и високим школама.

Поред теоријске наставе и часова вежби у школи, ученици се упућују и на практичну наставу у ресторане и хотеле.

Радне компетенције кулинарског техничара:

o   Припрема, сервира и декорише – предјела (хладна и топла), салате и зимнице, супе, чорбе и потаже, готова јела, јела по поруџбини, јела са роштиља, јела од риба, варива и прилоге, основне посластице;

o   Саставља јеловник и мени карту;

o   Израђује основне калкулације.

 

наставни план и програм

Hits: 8099